Reportage

Det rigtige udstyr til jagtsæsonen

Jagt

Jagtsæsonen er så småt i gang og det er på høje tid at få set på udstyret og indkøbt det der måske mangler eller trænger til fornyelse. Eller måske er du nyjæger og har behov for udstyr så du kan komme godt fra start. Jaktia bad Helena Tysk om hendes bedste tips til hvad der skal prioriteres.

Nu nærmer vi os, med hastige skridt, en ny sæson. Det indebærer at det er vigtigt at få alt udstyret gjort klart og opdateret. Jeg forudsætter selvfølgelig at vi alle har holdt os i gang og fået trænet både hundene og os selv.

Våben og våbenskab

Når det gælder våben, så er det ved at være på høje tid. Der skal muligvis søges tilladelse, hvis du vil have et nyt våben klar til efterårets jagter, og behandlingstiden kan være lang. Vi hjælper selvfølgelig med ansøgningen, så det eneste du skal er at medbringe legitimation.

At have det rigtige våbenskab, er vigtigt både for dig og dine våben.

Lyddæmper

Skal du have en lyddæmper på dit våben, må du også regne med lidt tid til montering. Jeg vælger altid lyddæmper, da jeg ofte glemmer høreværn, men frem for alt fordi jeg hurtigere kan afgive andet skud, fordi rekylen er mindre. Har du nogensinde prøvet at tage aftrækket på en riffel der ikke var ladt, men som du troede var ladt. Tog du i mod ”rekylen” og skubbede til riflen?

Ammunition

Ammunition findes i alle butikkerne og du har et bredt udvalg at vælge imellem. Fra træningsammunition til jagtammunition i forskellige mærker og prisklasser. Spørg, så hjælper vi dig. Nogle butikker arrangerer også besøg, via vores kundeklub Club Jaktia, hos eksempelvis Norma. Så kan du få lejlighed til at stille spørgsmål til eksperterne og se hvordan produktion og testskydning foregår. Udover sådanne besøg, vil vi i Club Jaktia, også afholde foredrag, kundeklubsaftener samt tilbyde specialpriser på udvalgte varer til medlemmerne. Du bliver medlem via hjemmesiden eller i din nærmeste butik.

 

0Q2A7667 Preview

 Få ladet op med ammunition til jagtsæsonen.

 

Det rigtige jagttøj

Herefter kommer vi til det brede udvalg af tøj. Tænk på at klæde dig på til den jagtform du udøver. Derudover har du også brug for gradvist varmere tøj, jo længere hen på sæsonen vi kommer. Begynd inderst og arbejd dig udad – lag på lag. Alle jagtformer kræver deres specielle påklædning, om det så gælder om at holde varmen eller at være camoufleret. Hvis ikke du har en mentor der kan hjælpe dig, så kan det være en god idé at finde en, så man er sikker på at få skaffet den rigtige påklædning. Glem ikke, at der ikke findes dumme spørgsmål. Selv kan jeg godt lide at mixe mellem mærkerne  Woodline, Chevalier og Pinewood afhængig af om jeg går med hund eller om jeg skal stå på post. Som I allerede ved er det hundearbejdet der ligger mit hjerte nær, så derfor starter jeg ofte med at småfryse, fordi jeg ved at jeg får gået mig varm i løbet af dagen. Sidste sæson prøvede jeg en varmevest både på post og når jeg gik. Den var helt fantastisk. På post har du hele tiden varmen. Når jeg gik tog jeg den af, og i de perioder hvor jeg stod stille og ventede på hunden eller der var drev, tog jeg varmevesten på. Læs mere om hvordan du klæder dig rigtigt på her.

 

0W7A1930 Preview

Besøg www.woodline.se for at se den seneste kollektion.

Teknik

Når det gælder teknik, så er det vigtigt at oplade alt elektronisk udstyr ca hver tredje måned. Sæt en påmindelse på din mobil og husk at sæt radioen og lignende til opladning. Hvilke tekniske hjælpemidler er nødvendige at have? Jeg gætter på at de fleste har hør om Zodiacs  Zodiac One, som er en radio med både 31 og 155 mHz i samme radio. Den er meget velegnet hvis du jager forskellige steder, som f.eks. i både Nord- og Sydsverige. Zodiac One forhandles kun af Jaktia, så besøg din nærmeste butik, hvis du vil vide mere.

Udover en radio, så kan det være godt at vide hvor ens hunde er. Til det bruges et hundepejl, som Garmin producerer. Garmin Astro er den mest udbredte, men for et par år siden begyndte mange af mine jagtkammerater at bruge Garmin Alpha og var super godt tilfredse. Men du kan se hvor hundene er med begge enheder. Glem dog ikke at vildtet kan være langt foran hunden, så stol ikke alt for meget på din Garmin eller mobil. Pludselig sker der noget uden forvarsel. I år skal jeg også have en Alpha. Dels fordi jeg synes det er spændende med ny teknik, men også af sikkerhedshensyn, da jeg så kan se hvor mine jagtkammerater er henne. Jeg ved at alle hundeførere altid sætter sikkerheden i højsædet, og derfor er det en stor fordel at vide nøjagtigt hvor alle posterede skytter, drivere og hunde befinder sig, inden man afgiver skud. Med Alphaen kommer man et skridt videre mod målet i den henseende. 

T6A7157

Med hjælp fra Garmin Astro og Alpha har du styr på hundene.

Som ekstra smarte småting, har vi Garmin-uret Tactix Bravo og kameraerne VirbVirb X och XE. Med uret kan du nemt holde styr på hvor du er, og markere positioner, du gerne vil kunne finde tilbage til. Er du på eftersøgning kan du f.eks. markere sporet undervejs. Når det gælder Virb, så giver de dig muligheden for at få dit livs oplevelse på film – og hvem vil misse den chance? Kameraet kan placeres på hovedet, geværet eller du kan have det i hånden.

Lokkemidler

Under forårets bæverjagt prøvede jeg lokkemidlet Smäll med anisolie, og med et rigtig godt resultat. Man smører lidt på tøjet, og camouflerer derved sin egen duft, så man nemmere kan pürsche sig ind på dyrene og få bedre skudmuligheder. Tænk på hvordan vinden er når du vælger din post – det er vigtigt ved de fleste jagtformer.

Glem ikke at hele livet skal føles som en morgen på jagt – fuld af muligheder og håb. I skoven er vi alle lige, gammel, som ung, rig, som fattig. Venskaber knyttes for al fremtid og misundelse findes ikke. Flere af mine allerbedste venner har jeg mødt gennem jagt. Jeg håber inderligt at du må få en god jagsæson med spændende jagter og mindeværdige øjeblikke – og at vi måske en dag mødes på jagt.

Knæk og bræk!

//Helena Tysk