Reportager

En varmende Gullaschsuppe på hjort

MadJagt

Gullaschsuppe er Ungarns nationalret, en ret, der varmer krop og sjæl efter en god jagtdag. Jonas Ålunds gullaschsuppe laves med inspiration direkte fra Jonas’ eget besøg i Ungarn.

Min gode ven Marco og jeg oplevede Ungarns nationalret, gullaschsuppe, under nogle fantastiske jagtdage i Ungarn. Det siges jo at al mad er god, når man er sulten, men denne nærende og varme suppe var ekstra god, da frosten havde lagt sig i de ungarske skove.

En dag fulgte vi med vores jagtguide hjem og kiggede på, da hans bastante kone Olga skulle koge den næste portion suppe. På livligt ungarsk forklarede hun detaljeret hvordan tilberedningen skal gå til. At vi ikke forstod et ord af hvad hun sagde tog hun sig ikke af.

Under en højlydt demonstration af Olga fremgik det tydeligt, at for at få den rette smag i suppen, skal hvidløg, persille og en del af tomaterne, samt revet citronskræl tilsættes umiddelbart inden servering, hvilket jeg er helt enig i.

Når jeg kigger på mit ungarske kronhjortstrofæ her hjemme, tænker jeg ikke kun på jagt, men også på varm gullaschsuppe.

Ungarsk gullaschsuppe af hjort med crème fraiche og surdejsbrød

12 portioner

1 kg hjortesmåkød, gerne bov eller skank skåret i stykker á 2x2 cm

50 g smør

3 gulerødder, skåret i tern

3 pastinakker, skåret i tern

5 løg, grofthakket

5 røde peberfrugter, skåret i skiver

3 blegselleristilke, skåret i tern

2 dl tomatpuré

15 tomater, hakkede

2 spsk paprika

10 laurbærblade

1 spsk kommen, hel

4 bouillonterninger

3 liter vand

20 kartofler

Sort peber

1 spsk salt

1 suppevisk med pesillestilke, timian, merian eller oregano

10 fed hvidløg, fint hakkede

2 citroner, revet skal og saft

1 rød chili, delt på langs

1 dl persille, fint hakket

Brun kødet i smørret i en stor gryde. Tilsæt peberfrugt, løg, gulerødder, blegselleri, pastinak og svits det sammen med kødet. Tilsæt tomatpuré, paprika, hvidvin, bouillonterninger, laurbærblade, citronsaft, suppevisk, kommen, vand, salt, rød chili og 2/3 af de hakkede tomater.

Lad suppen simre med låg i ca. 1½ time. Kogetiden kommer an på hvilken kødudskæring der bruges. Efter en time kan du tage et stykke kød op og prøvesmage om det begynder at blive mørt, hvis ikke forlænges kogetiden. Når der er ca. 30 min tilbage af tilberedningen tilsættes kartoflerne. Smag suppen til med nymalet peber og evt. mere salt. Inden servering tilsættes de fint hakkede hvidløg, persille, revet citronskal og resten af de hakkede tomater.

Servér suppen med ristet surdejsbrød, smør, créme fraiche og syltede agurker. Bør nydes med brændevin og øl.