Reportage

Fejr god jul med din hund!

Hund

Jaktia har listet nogle af de ting man, som hundeejer, bør tænke på, og en del af de gadgets, som kan være gode at have ved hånden i julen og henover nytåret.

 

Julemad og juleknas

Julebordet indeholder flere risici for vores hunde. Først og fremmest kan mængden af mad i sig selv være farlig. Lad aldrig hunden være alene med julemaden – at æde for meget kan give forstoppelse og tarmslyng. På menneskets julebord findes flere lækkerier, der kan være direkte livsfarlige for hunden. F.eks. rosiner, ben/knogler, løg, nødder og chokolade. Flere slags nødder kan være meget giftige for hunde, og kan fremkalde reaktioner der blokerer luftvejene. Nødder kan i sig selv også spærre lufvejene i halsen og forårsage forstoppelse i mave og tarm. Hold også godt øje med julens chokoladeæsker – stil dem ikke så hunden kan komme til dem. Kakao indeholder et stof som hedder teobromin. Teobromin er – også i små mængder – meget giftigt for hunde. Tænk også over at julemaden generelt er meget salt, hvilket ikke er godt for hunden. I værste fald kan det forårsage saltforgiftning eller inflammation i bugspytkirtlen. Hunde skal altid have adgang til frisk vand. Dej med gær, som havner i hundens mave kan lede til alkoholforgiftning så hold hunden væk fra julebageriet.

Pynt

Vist er det hyggeligt når huset er pyntet op til jul og de levende lys er tændt. Julepynt og gaveindpakning er bare noget af det fine, farverige ”legetøj”, som vi udsætter hundene for i julen. Julepynt kan give snitsår i mund, på trædepuder og skader i hals, mave og tarm. Hold din hund under opsyn.

I julen er det almindeligt med levende lys på borde, i vinduer og på juletræet. Sørg for at logrende haler og hunde i det hele taget, ikke kan komme i kontakt med lysene. Forlad aldrig et rum med levende lys.

Forgiftning

December er den måned, hvor flest hunde dør af forgiftning. Udover julemaden er der også mange andre farer der lurer. Eksempler på giftige planter og plantedele er julestjerne, juleroser, taks, rhododendron, agern og forskellige liljer.

Gæster och Alkohol

Aftenerne i julen og i forbindelse med nytår er meget anderledes for din hund. Livet følger ikke de vanlige rutiner. Der er nye mennesker og nye steder. Hold lidt ekstra øje med din hund. Særligt hvis den nemt bliver nervøs eller stresset.

Naturligvis skal du sørge for at din hund ikke får alkohol. Hunde kan også opføre sig anderledes overfor folk der er tydeligt berusede. Hunde opfanger de små forandringer, og kan reagere meget uhensigsmæssigt på det. Hjælp din hund med at opføre sig hensigtsmæssigt.

Uanset om du er hjemme eller ude og holde jul, bør du sørge for at hunde har et sted hvor den kan trække sig tilbage, når juleræset bliver for meget for den.

Fyrværkeri

Alle hunde oplever fyrværkeri forskelligt. For nogle forbindes det med jagt og glæde, og for andre er det dybt traumatiserende. Her er nogle tips til hvad du kan gøre for hunden der bliver stresset af fyrværkeri.

  • Der findes indspillede fyrværkerilyde, som man kan bruge til at forberede hunden på lydene.
  • Aktivér hunden med både fysiske og mentale aktiviteter på dagen, så hunden er træt nytårsaften.
  • Gå ikke ud med hunden nytårsaften. Sørg for den er afslappet og hviler sig. Skal du have den med ud, så sørg for den er i snor – alt for mange hunde løber væk nytårsaften 
  • Ta det lugnt! Även om din hund är stressad så är det viktigt att du behåller lugnet. Stanna hos din hund när den är stressad.

Vinter/Kulde

Glykol/kølervæske er en almindelig årsag til at mange hunde bliver forgiftet hver vinter. Kølervæske smager sødt og mange hunde lokkes derved til at slikke det i sig i sneen eller på parkeringspladser, hvor der er spild. Kølervæske er livsfarligt for hunden – også i små mængder. Har din hund indtaget kølervæske, skal du søge dyrlæge hurtigst muligt.

Beskyt hundens poter mod udtørring forårsaget af vejsalt og is mellem trædepuderne. Det gør du ved at anvende en vandfri, blødgørende salve på din hunds poter.

I Danmark er der mørkt om vinteren, så du bør også sørge for at din hund er synlig i trafikken. Der findes mange forskellige lygter og reflekser – også nogle der passer din hund. En refleks er en billig forsikring for både dig og din hund.

Jaktia har lavet en liste over ting der kan være rare at have ved hånden, for at give din hund en huggelig jul og et godt nytår.

  • Telefonnummer på den nærmeste dyrlæge
  • Forbinding
  • Hundekurv eller -tæppe
  • Godbidder
  • Legetøj
  • Potesalve
  • Refleksvest

Ovenstående er anbefalinger – er du i tvivl skal du altid kontakte en dyrlæge!

Jaktia ønsker dig en glædelig jul og godt nytår.