Vi får mange spørgsmål omkring fodring af vildsvin, og vi har derfor bedt vores leverandør Dangate, om at give os nogle tips til hvordan en foderplads anlægges for det bedste resultat.
De fleste vildsvin der nedlægges i Sverige fodres ind på specielle udlagte foderpladser og her en guide til hvordan vort broderland gøre dette arbejde.
Ligesom alt andet vildt, søger vildsvinet dem nemmeste måde at få fat i den føde samt de salte og mineraler som de behøver for at trives.
Hvordan man anlægger foderpladsen til vildsvin afhænger af det enkelte terræn og hvor mange foderpladser der er på terrænnet.
Der findes ikke en facitliste til hvordan en foderplads til vildsvin skal se ud, men vi giver gerne nogle forslag og instruktioner til at komme i gang.
En foder til vildsvin skal være placeret et sted hvor der vildsvinene kan føle sig nogenlunde sikre, og samtidig skal der være mulighed for at opstille et skydetårn, hvorfra vildsvinene kan iagttages uden at jægeren bliver opdaget. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på hvor vinden oftest kommer fra, så skydetårnet kan placeres i god vind.
Foderpladsen placeres også så der er mest muligt fred og ro på og omkring pladsen. Det kan tage tid at opbygge en stabil foderplads, så vær tålmodig.
Anlæg foderpladsen så det er nemt for dig at fylde foder i tønderne. Anvend en fodertønde hvor der kan monteres en foderspreder - komplet foderplads. En foderspreder giver en række fordele: Du bestemmer hvornår der skal fodres, hvilken mængde der skal gives og hvor lang tid den mængde foder der er i tønden skal række. Vælg en fodertønde der er så tilstrækkeligt stor at den ikke løber tør for foder inden du kommer og fylder op igen. Foderpladsen må ikke køre tør for foder. Du behøver ikke at fodre vildsvinene med store mængder foder. Ofte vil det være tilstrækkeligt at tilbyde dem et lille mellemmåltid hver dag.
Fodertønde med spreder
På en god foderplads til vildsvin, bør du også anvende en god bøgetjære. Det er meget vigtigt, da vildsvinene bruger tjæren til at holde pelsen ren for utøj. De gnider sig gerne ind i tjæren, og det vil derfor være en fordel at spraye eller smøre tjære på træstammer på og omkring foderpladsen.
Der findes flere forskellige typer tjære på markedet. Nogle typer er udvundet fra fyrretræer og andre fra bøg. En god tjære har en meget lang tørretid, og vil være klæbrig i 1-6 uger, afhængig af typen. Vi anbefaler at anvende tjære som ikke indeholder kemikalier, som terpentin, petroleum eller linolie. En fortyndet tjære absorberes hurtigere af træet den smøres på og tørretiden mindskes betydeligt – helt ned til et par døgn. Tænk også på at du giver vildsvinene kemikalier at smøre sig ind i – vildsvinene er også kød, som du måske skal spise ved en senere lejlighed. Fortyndet tjære har også en meget stærk lugt, hvilket ikke er det samme som at det er en god vidsvinetjære
Erfaringerne viser at en rigtig tjære, fremstillet af bøg, har den bedste tiltrækningseffekt på vildsvin. Andre tjæreprodukter kan naturligvis anvendes, men de har ikke den samme langvarige effekt.
Bøgetjære fra Dangate indeholder et specielt lokkemiddel, som, over en årrække, er udviklet af vilsvinejægere. Et godt tip er at bruge lidt flere penge på tjære, og til gengæld spare lidt på foderet henover sommerhalvåret. Der er rigeligt med føde, og tilgengæld er der mange generende insekter.
En anden ting, du kan have glæde af på foderpladsen er en aktivitetstønde. Den gør at vildsvinene, som generelt er nysgerrige og legesyge, er beskæftigede på foderpladsen i længere tid. Aktivitetstønden skal dog fæstnes godt til et træ eller med en kraftig pløk, da vildsvinene ellers vil stikke af med den.
Fodertønde – aktivitetstønde
Foder til vildsvin
De fleste vælger at fodre vildsvinene med majs, som de synes godt om. Ærter er også anvendelige.
Selve mængden af foderet er nem at styre hvis du anvender en foderspreder. Med Dangates stærke foderspredere er det også muligt at fodre med småkager, eller andet som du har tilgang til, og kan få gennem tragten.
Start med at fodre i korte intervaller med lange pauser – 4-5 sekunder af gangen i ca en halv times tid. Fodringen skal foregå i tiden efter solnedgang, hvor vildsvinene bliver aktive. Majsen du fodrer med skal være af god kvalitet, da du ellers vil opleve for mange stop og funktionsfejl på fodersprederen.
For at give foderet et lille ekstra touch, kan du blande forskellige dufte i. F.eks. anisolie, trøffelolie o.a.
Vil du gøre vildsvinene en tjeneste, kan du også bruge et tilskud af forskellige salte, mineraler og sukker. Dangate anvender Buck Expert foderprodukter, som er udviklet til det europæiske vildsvin. Her får du både salte, mineraler og sukkergranulat, lige til at blande i foderet. Sukkerpulver er godt at blande i - vildsvinene elsker det. Et andet alternativ er karameldrypsten. Drypstenen hænger du på foderpladsen. Solen smelter langsomt karamellen, som vil dryppe ned på jorden. Vildsvin er i øvrigt altædende.
Placer også nogle sliksten på foderpladsen. For at vildsvinene skal finde stenene kan du hælde Eruption på. Eruption er en sirup, som gør det nemt for vildsvinene at finde slikstenene.
Belysning på foderpladsen
At have lys på foderpladsen kan være nødvendigt, hvis ikke du har en natkikkert eller det er fuldmåne når du jager på foderpladsen.
Det bedste er at der er konstant lys på foderpladsen. Det er dog meget batterikrævende, særligt om vinteren når det er mørkt de fleste af døgnets timer. Anvend derfor gerne en belysning, hvor du selv kan indstille hvor længe belysningen skal være tændt. Et andet alternativ er at anvende belysning med bvægelsessensor, så lyset først tænder når der er vildsvin på foderpladsen. Belysningen skal starte op langsomt, da vildsvinene vil blive skræmte hvis det tænder pludseligt.
Knæk og bræk!
Personalet i din Jaktiabutik hjælper dig videre med tips til foderpladsen. Find din nærmeste butik her.