Reportage

Gåsejagt med lokkere

Jagt

Indenfor gåsejagt har vi fået hjælp af eksperterne fra Dangate. Dangate er en dansk leverandør til Jaktia og forsyner os med produkter til alle former for lokke jagt. Her guider de os i at få succes med gåsejagt.

Gåsejagt på land er en rigtig spændende jagtform – men også en udfordring. Når gæssene har været jaget i nogle uger, har de lært, at de må være på vagt.

Gæssene regner hurtigt ud at det sikreste sted at lande er midt på markerne. Derfor er det i princippet umuligt at få skudchancer hvis ikke man anvender lokkegæs og skjul.

Her kommer nogle tips og ideer til hvad du kan gøre, og hvilket udstyr du har behov for, for at få det bedste jagtresultat.

Lokkerne

De tre vigtigste ting du skal tænke på når du anvender lokkere til gåsejagt er: bevægelse, bevægelse og bevægelse! Det absolut vigtigste er at lokkerne kan simulere bevægelser, så de ikke fremstår som kunstige fugle. Det er bevægelsen blandt lokkerne som de vilde gæs ser først. Flere producenter af lokkegæs har et smart system med den pind som lokkerne monteres på, hvor du kan vælge mellem to forskellige indstillinger, som får lokkefuglen til enten at bevæge  sig meget eller lidt. I forbindelse med bevægelser hos lokkefugle er de nye ”Windsock”-lokkefugle en genial opfindelse og et ”must have” for en vellykket gåsejagt.

Gennem tiden har gæssene forsøgt at lure mange forskellige lokkemidler – med mere eller mindre succes. Men i vore dages konkurrenceprægede jagtverden – godt hjulpet af udviklingen af virklighedstro gåselokkere i høj kvalitet, er det vigtigere end nogensinde at anvende gode lokkegæs.

De meget realistiske lokkegæs har øget jagtheldet for rigtig mange jægere, og heldigvis er markedet for lokkefugle meget konkurrencepræget, hvilket indebærer at du i dag kan få lokkegæs i høj kvalitet til en rimelig pris. Investerer du meget tid i gåsejagt, kan det ganske enkelt ikke betale sig at anvende billige lokkegæs i dårlig kvalitet.

Under gæssenes naturlige træk henover året, kommer de til at møde gåselokkere. Jo længere sæsonen skrider frem, des mere opmærksomme og kloge bliver gæssene. Med dette i baghovedet er det derfor meget vigtigt at anvende de bedste og mest realistiske gåselokkere, og dertil placere dem i korrekt formation for at overliste de mistænksomme gæs.

Der findes forskellige former for lokkere – lokkeskaller, flydende lokkere, sovende lokkere, full body-lokkere og windsocks. Nogle lokkere fås også med flock. Flock er et velouragtigt materiale, som lokkere sprøjtes med. Det giver meget realistiske lokkere, som ikke reflekterer lyset når de bliver våde.

Vores erfaringer viser at man får det bedste resultat ved at anvende opstillinger med full body-lokkere, windsock samt lokkeskaller.

At anvende lokkere med flock giver det absolut bedste resultat. Vælger du lokkere med flock, så skal du sikre dig at det er lokkefugle i høj kvalitet. Lokkere med flock i en ringe kvalitet taber hurtigt flocklaget og mister dermed deres effekt. Vi anbefaler lokkere fra Greenhead Gear, som er i super kvalitet og med en rigtig fin finish. Det er ikke de billigste, men absolut de bedste på markedet. 

Lokkernes placering

Lad os så se på den rette formation at stille dine lokkefugle i. Det er vigtigt at du studerer hvordan fødesøgende gæs opfører sig i deres naturlige miljø.

Du vil bemærke at der ikke findes noget specielt mønster i deres positioner. De søger føde i forskellige retninger og med lidt afstand til hinanden. Du kan placere lokkerne i forskellige grundmønstre - linje-, V-, U- eller J-formation.

Vi begynder med et grundlæggende mønster, men justerer derefter lokkegæssenes placering ud fra denne opstilling. Et eksempel på dette er at opstille en lille familiegruppe udenfor mønsteret. Familiegruppen skal forestille at de netop er landet op mod vinden, og at de nu er på vej ind i den større gruppe af fødesøgende gæs.

Lokkegæssene skal stå op i mod vinden, væk fra vinden og sidelæns i vinden. Placer aldrig alle dine lokkere pegende i den samme retning i forhold til vinden. Det er sådan de rigtige gæs står når de gør klar til at forlade området.

Altså, stil gæssene i forskellige positioner i forhold til vinden, og på varierende afstand fra hinanden. Står gæssene for tæt sammen signalerer det at de er usikre og på vagt. Derfor skal du stille dine lokkere med mindst 2-3 meter i mellem. Nogle kan være fødesøgende, nogle sovende, nogle holder vagt og andre ligger ned for at hvile. En familiegruppe som lige er landet mod vinden bevæger sig videre op i mod vinden  og den større gruppe gæs.

Inden du opstiller lokkefuglene må du bestemme dig for hvor dit skjul skal placeres og hvilket grundmønster lokkerne skal placeres i. Forsøg at planlæg placeringen af skjulene inden jagten og tag også hensyn til vejret. Det kan også være godt at have en plan B. Skal der deltage flere jægere, må du også have dette med i dine overvejelser når du skal opstille skjul og lokkere.

Gasjagare.Shutter
LS 30 Greenhead Gear Finisher Skjul

Skjul

Ligesom med lokkerne, går pris og kvalitet også hånd i hånd når det gælder skjul. Det er vigtigt at du vælger et skjul i god kvalitet som kan holde til at blive brugt.

Et skjul vil blive udsat for lidt af hvert. Det er også vigtigt at du enkelt og hurtigt kan åbne skjulet og afgive skud. Begynder skjulet ramme f.eks. at ruste, kan det blive svært at åbne skjulet når der skal afgives skud.

Der skal være god plads i skjulet, så du kan anvende dit lokkekald. Der skal også være lommer til patroner.

Et vigtigt punkt er at du også skal kunne justere ryglænet, så du har en god komfort når du skal ligge i skjulet i timevis. Skjulet kan også have en form for isolering mod jorden, så du bliver beskyttet mod kulden om vinteren. Jager du om vinteren i sne, bør du overveje også at anskaffe dig et snowcover – et hvidt overtræk til skjulet, der camouflerer dig i sneen. Naturligvis skal skjulet også kunne foldes sammen, så det nemt kan være i bilen og det kan transporteres uden problemer.

Af ovenstående årsager har vi valgt at udbyde skjul i forskellige varianter fra Avery Greenhead Gear. Disse skjul opfylder alle krav, som jægere kan have til et godt skjul. Den positive feedback fra brugerne af disse skjul vidner også om at det er nogle af de allerbedste skjul på markedet.

Placering af skjulet

Skjulet skal altid placeres op imod vinden i forhold til landingsområdet hvor du har placeret dine lokkegæs. Du skal bestemme dig for hvor langt fra landingsområdet skjulet skal stå, for at det er muligt at afgive et forsvarligt skud. Du kan eventuelt udnytte vegetation i området.

Placer dine lokkegæs rundt omkring skjulet. Anvend full body-lokkere nærmest skjulet. De bidrager til at camouflere skjulet bedre mellem lokkerne og du kan dermed komme nærmere landingsområdet.

Vil gæssene ikke helt ind på skudhold, er der noget galt, og du må ændre din opstilling. Jo længere sæsonen skrider frem jo oftere vil du skulle ændre opstilling. Det kan være at du bør tilføje nogle svanelokkere. Du kan da anvende et snowcover selvom der ikke er sne, da skjulet vil ligne en svane. Det kan i nogle tilfælde overliste gæssene, da de har mere fokus på lokkegæssene.

Lokkekald

Der findes mange forskellige lokkekald og mange forskellige varemærker. Det vigtigste er at du anvender et kald der er beregnet det den gåseart du jager.

Begynd med at lære de forskellige kaldeteknikker. Anvend dem på jagt, men brug ikke kaldet for meget før din teknik er god. Træn på gæs inden du bruger kaldet på jagt. Som med alt andet – øvelse gør mester.

Anvend det lokkekald som du synes om, og som er nemmest for dig at anvende. Begynd ikke med de mest avancerede lokkekald, da disse kræver en del træning. I de fleste tilfælde er de enkle kald også de mest pålidelige.

Vigtigt at tænke over

Her bør du udvise omtanke:

  • Hold dine lokkere rene, og sørg for at de bevarer farver og flock.
  • Udnyt altid vinden. Gæssene lander op i mod vinden, så stil lokkerne og skjulet derefter. Når du anvender full body-lokkere, så afmonter benene på nogle af dem og lad gæssene hvile på marken for at det hele ser mere afslappet ud.
  • Jo flere gæs der er på marken, des tryggere vil gæssene føle sig. Dermed jo flere lokkere des bedre. Gæs bliver tiltrukket af bevægelse. Det får lokkerne til at se mere realistiske ud og området virker dermed sikkert for gæssene. Bevægelse kan også opnås med et flag der imiterer vingerne på landende fugle. Dette kan købes separat.
  • Har du Greenhead Gear-lokkere, så anvend de medfølgende opstillingspinde som tillader lokkefuglen at bevæge sig. Bruger du disse har ducen levende og troværdig opstilling.
  • Tilbage til familigruppen af lokkere, som lige er landet og går frem mod de andre lokkere. Dette er den absolut favoritopstilling. Ofte kan du med fordel placere denne familiegruppe i forbindelse med den opstilling du har lavet.
  • Brug noget tid i terrænet med at studere gæssene – hvor kommer de ind og hvordan opfører de sig?

 

Vi ønsker dig knæk og bræk med gåsejagten!