Reportage

Hvad du bør overveje ved valg af hundefoder

Hund

Hvad der er det bedste hundefoder har været diskuteret i generationer, og det vil sikkert fortsat blive diskuteret. Vi spurgte Carl Haglind på Vom og Hundemat om hvad man bør tænke over når det gælder hundefoder. Her er hans råd.

Hunden er – nøjagtig som forfaderen ulven – et rovdyr, som spiser kød. Fysiologisk set er den tilpasset en kost bestående af animalsk fedt og protein. Kulhydrater indgår ikke, eller kun i et meget lille omfang i kosten. Fordøjelsessystemet er opbygget og tilpasset nedbrydning af energirig føde.

Animalske råvarer

De fleste typer hundefoder er i dag baseret på kornprodukter, som er rige på kulhydrater. Både i form af stivelse og fibre. Hundefoderet indeholder ofte moderate mængder fedt og såvel vegetabilske som animalske proteinkilder anvendes. Foderet er også ofte kraftigt bearbejdet, hvilket man egentlig helst bør undgå. Min anbefaling er at anvende et foder som er rigt på protein og fedt fra animalske råvarer.

Råt foder eller tørfoder?

En kombination af råt foder og tørfoder har, ifølge flere dyrlæger, vist sig at være velgørende for såvel hund som ejer. Ved at blande råt foder og tørfoder, kan du blande den mængde du ønsker og som passer til din hund. Hvis du øsnker at skifte fra råt foder til tørfoder anbefaler jeg at du vænner hunden gradvist til det nye foder, ved forsigtigt at øge mængden af tørfoder i kødet. Sådan undgår du maveproblemer. Derimod håndterer de fleste hunde en brat overgang fra tørfoder til råt foder uden større problemer. Fordelen ved råt foder er at det ikke er bearbejdet.

Fedt er den primære energikilde

Jeg anbefaler, som sagt, animalsk fedt, som kommer fra okse, kylling, laks osv. Fedt giver energi, og animalsk fedt giver omtrentligt dobbelt så meget energi som protein og kulhydrat. Derfor er animalsk fedt bedre for hunden, eftersom den anvender fedtet som sin primære energikilde efter bare et par minutters arbejde. Et godt råd er at kontrollere ingredienslisten. Ingredienserne er listen efter mængde. Dvs. at det der er mest af i foderet står først, og det der er mindst af står til sidst. På den måde kan du sikre dig at du køber et foder som opfylder hundens ernæringsbehov.

DSC0678

Tips til den aktive hund

Der findes råt foder, som er fremstillet af rent kyllingefedt. Det anvendes bedst når hunden behøver ekstra energi. F.eks. under jagt eller anden fysisk aktivitet. Mængden af energi styres af flere forskellige faktorer: hundes race, alder, aktivitetsniveau og vejrforholdende. Mængden man fodrer hunden med, kan være alt fra et par teskeer til små hunde og op til et par spiseskefulde til større hunde. Derudover vil jeg gerne minde om at vand er det absolut vigtigste for en hårdt arbejdende hund. Vidste du at kød består af 65-70% vand? Til forskel fra tørfoder, som kun indeholder  maksimalt 10% vand. Hunde er generelt dårlige til at drikke vand, og derfor er det vigtigt at de får en del af det gennem kosten. En hunds grundbehov er omtrentligt en halv deciliter vand pr. kilo i døgnet. Det svarer til 1,5 liter i døgnet til en hund på 30 kg. Er det varmt eller anstrenger hunden sig kan behovet øges markant

 

For flere råd og inspiration til din hund – besøg din nærmeste Jaktiabutik. For at se flere af Jaktias tilbud til din hund, se vores udvalgte sortiment.