REPORTAGER

Mad du kan lave over bål

Mad

Samtaler, der bliver ført i varmen fra et bål, mens blikkene lader sig hypnotisere af flammernes dans, huskes bedre og maden, tilberedt og indtaget i det fri, stimulerer smagsløgene på en helt særlig måde. Samtidigt er det en glimrende måde, at stadig kunne nyde hinandens selskab og en god jagtmiddag på trods af forsamlingsrestriktioner.

Af Louise Johansson, JAKTIA Pro Team.

Jeg havde ikke boet i Sverige særligt længe, da det gik op for mig, hvor vigtigt et godt bål og nogle grillpølser er for en jagtoplevelse. I Sverige tæller en jagtdag uden bål og ”korv” ikke som en rigtig jagtdag. Kombinationen er også et populært indslag i de fleste svenske friluftsentusiasters weekendeventyr og blev således også hurtigt en aktivitet, jeg brugte mange timer på under min tid i Sverige.

Samtaler, der bliver ført i varmen fra et bål, mens blikkene lader sig hypnotisere af flammernes dans, huskes bedre og maden, tilberedt og indtaget i det fri, stimulerer smagsløgene på en helt særlig måde. Således er bålmad også blevet populært og på voksende indtog i Danmark. Samtidigt er det en glimrende måde, at stadig kunne nyde hinandens selskab og en god jagtmiddag på trods af forsamlingsrestriktioner.

Mad du kan lave over bål

Snobrød og skumfiduser i al ære. Mange båltimer er siden barndommen blevet krydret med dej snoet om en hasselgren eller skumfiduser på et spyd og med al ret. Sorte skorper og brændt sukkersnask smager på en eller anden måde bare himmelsk, når den indtages med sammenknebne røgfyldte øjne og græs på knæene. Men, der kommer et tidspunkt selv for den mest inkarnerede spejder, hvor smagsløgene og maven længes efter lidt mere variation og substans. For mit eget vedkommende nåede jeg at indtage en stor mængde svensk ”korv” af varierende kvalitet, tilberedt på en lignende måde, før jeg, i en afværgningsmanøvre fra skørbug, begyndte at overveje alternative bålmåltider.

Der findes efterhånden mange forskellige tilbehør og remedier til madlavning over bål. Alt fra toastjern, stegepander, grillriste og kaffekander til dutch ovens og trebenede grydeophæg. For mig faldt valget på den svenske Hällmarks Stekhäll, som er en stor trebenet stegepande i varmvalset stål, der kan placeres direkte i bålet. De tre ben har gevind og kan derfor nemt skrues af og på, så panden er nem at pakke sammen og tage med i den medfølgende taske. Den vejer selvfølgelig mere end et par grillspyd eller en kniv til at snitte snobrødspinde med, men den er sin vægt værd i variationsmuligheder.

Det er unødvendigt at sige at kun fantasien sætter grænser, men jeg siger det alligevel, fordi det er så oplagt. Madlavning på bålpande kan varieres i det uendelige ud fra dine egne ambitioner. Her kommer et lille udpluk af mine idéer, som du frit kan vælge og vrage imellem, lægge til, trække fra eller supplere med.

Burgere

Burgere er det oplagte valg næstefter pølser at lave over bål. Du har sikkert din helt egen favoritburger, så jeg behøver ikke at komme med en masse idéer til hvordan og hvilket indhold du skal have i. Du kan gøre det så enkelt eller så kompliceret som du selv ønsker. En bøfsandwich med sennep, ketchup, valgfri løg og hjemmekøbte boller eller en gourmet variant med hjemmebagte brød, hjemmerørt dressing, syltede rødløg, ost og masser af grønsager. Uanset hvilken variant du vælger vil jeg dog slå et slag for, at du bruger hakkekød fra vildt du selv har nedlagt – det smager bare bedre.

Tacos eller tortillas

Kan ligesom burgerne varieres med købt eller hjemmebagt brød. Brødene kan med fordel steges på panden over bålet eller på et stormkøkken, mens fyldet steger på panden over bålet. Fyld den f.eks. med valgfrit vildtkød krydret med spidskommen, chili, stødt koriander, løg, hvidløg, paprika, salt og peber, hjemmelavet tomatsalsa med friske koriander og løg og en lille klat creme fraiche. Andre lette tortilla-opskrifter at lave over bål kan være quesadillas eller det nye tortilla wrap hack, hvor fladbrødet deles op i kvadranter med forskelligt fyld, hvorefter det foldes sammen til ¼ størrelse og steges på panden (How-to kan hurtigt findes ved lynsøgning på YouTube).

Pytt i panna

Pyttipanna er det svenske ord for biksemad. Jeg ved ikke den nøjagtige oversættelse af ordet, men synes det giver meget god mening at det er en blanding forskellige ingredienser, man putter i en pande. Hvilket er oplagt med en bålpande. Man kan selvfølgelig lave den traditionelle variant med kartofler og kødrester pyntet med spejlæg og rødbeder– dejligt mættende som frokost midt på jagtdagen og nemt at lave til mange. Men man kan også finde på sine egne varianter af ”alt godt på panden”.

Et par varianter jeg har serveret med god succes er:

  • Småkød af dådyr med søde kartofler, haloumi, kantareller, sukkerærter, broccoli og rødløg serveret med en kold hvidløgsdressing.
  • En thai-inspireret ret med vildsvin i tern, speltkerner, gulerødder, rød peber, løg, vandkastanjer, kokosmælk og rød karrypasta.

Her er det vigtigt at stege ingredienserne i den rigtige rækkefølge, så alt bliver færdigt samtidigt. Skulle noget alligevel blive færdig lidt for tidligt i forhold til andet, kan man med fordel flytte det ud i kanten af panden, hvor der ikke er lige så varmt som på midten. Her kan det vente, til alt er færdigstegt og blandes sammen i en stor dejlig rodebutik

Sommervarianten af dette, som jeg stadig har til gode at lave, er en spansk paella med selv-plukkede blåmuslinger.

Brunch

Forestil dig en formiddag midt i maj, hvor du har været ude og pürsche råbuk fra tidlig morgen, hvorefter du mødes med de øvrige i konsortiet omkring bålet for at snakke om morgenens oplevelser og lykkeønske de heldige med deres jagtheld, samtidig som I nyder en sammenskudsbrunch tilberedt på bålpande.

Bålpanden er idéel til brunch. Her kan du både lave bacon og pølser, scramble eggs og spejlæg, brasekartofler, smørristet brød og pandekager eller arme riddere og er man nogle stykker kan man let fordele ansvaret til en lækker morgenmadsbuffet.

En enklere variant af brunch er de svenske kolbullar. Kolbullar er en gammeldags svensk opskrift. Det var enkel og energirig mad til skovhuggere eller dem der passede kulbunker, hvor man producerede trækul ude i skoven. De laves ved at først stege saltet eller røget flæsk i tern på panden. Derefter hælder man dej over bestående af vand, hvedemel og salt, så man får en pandekage med flæsk i. Denne serveres med tyttebærsyltetøj og fungerer fint som en ”alt-i-en” bål-brunch eller – frokost.  Dejen kan laves i forvejen og medbringes i en flaske og der er således meget få ingredienser der skal medbringes ud i skoven.

Forberedelse

Vi ved det alle og alligevel står vi altid utålmodige med snobrødet eller grillpølserne i højeste beredskab og en mave der skriger efter mad, når vi tænder bålet. Inden vi ser os om er vi i gang med at stege pølser over flammerne, mens vi bander over røgen der forfølger os og snobrødet, der stadig er dej indeni men kulsort på overfladen. Det har ikke ændret sig siden stenalderen: gløderne er vigtigst, når du skal lave mad over bål!

Lav et ordentligt bål til at starte med, der kan give nogle gode gløder. Find også en god kæp, som du kan flytte gløderne med, så du får den rette mængde og kan fordele gløderne jævnt under panden. Hvis du planlægger at lave meget mad eller noget der tager tid, kan det være smart at have et bål ved siden af, hvorfra du kan hente gløder, hvis du begynder at løbe tør hen ad vejen.

Hvor meget du vil forberede hjemmefra er en smagssag og afhængigt af hvor mange ingredienser du skal have med. Man kan enten skære alting op derhjemmefra og evt. koge ris eller andet tilbehør, så det bare skal varmes sammen med alt andet på panden inden servering. Men det kan også være hyggeligt at gøre ude i naturen, hvis man er nogle stykker, der kan hjælpes ad om det, mens man venter på gløderne.  

 Jeg foretrækker at krydre hjemmefra. Det er let at lægge kød i en pose med marinade eller krydderier hjemmefra, så smagen også trænger bedre ind inden madlavningen påbegyndes.

Den trebenede pande, jeg anvender, er forbehandlet med madolie og hvis man passer godt på den og fedter den ind efter brug, hænger maden ikke ved. Alligevel er jeg altid forberedt på at skulle bruge lidt mere fedtstof end jeg ville gøre hjemme i køkkenet.

Alt i alt er bålmad en skøn måde at omgås på ude i det fri og det er nøjagtig så let eller så kompliceret som du selv gør det til.

Velbekomme!

Fordele og ulemper ved Hällmark stekhäll

+ Mange muligheder for variation af retter

+ Nem at pakke sammen og at have med

+ Mulighed for at lave mad til flere personer samtidig

+ En enkel opgradering fra pølser og snobrød, for dig, der vil teste om bålmad er noget for dig og som ikke ved hvor avanceret du har lyst at gøre det. 

- For tung at have med på vandreture

- Det ville være fedt hvis tasken havde skulderremme, så man kunne bære den på ryggen

- Er begrænset ved at man ikke kan lave gryderetter eller supper, som ellers er lækker mad, når man har brug for at få varmen