Reportage

Optikskole med SWAROVSKI OPTIK: Beregn, tal og indstillinger af riffelsigtet

Jagt

Kikkerter er en integreret og vigtig del af nutidens jagt. Faktorer som lysstærk optik og naturlig farvegengivelse, stort synsfelt og god kantskarphed samt let tilgængelige indstillinger muliggør hurtige indtryk og beslutninger – og øger chancerne for godt jagtheld.

I denne artikel giver vi dig en grundlæggende introduktion om riffelsigtet, deres forskellige dele og funktioner. Hvis du vil læse om billede egenskaber nævnt ovenfor, så tjek artiklen "Kikkert og riffelkikkert Basics", hvor vi forklarer disse udtryk mere detaljeret.

Forstørrelse og synsfelt

‌Forstørrelsen er et vigtigt aspekt, når det kommer til kikkert. Det angiver, hvor mange gange tættere et mål ser ud til at være, når du kigger gennem kikkerten. Jo højere forstørrelsen er, jo tættere kommer målet til syne. Vær opmærksom på, at en stor forstørrelse betyder et mindre synsfelt.

Husk at vælge en kikkert med den rigtige forstørrelse ud fra den jagt du først og fremmest har tænkt dig at udføre. Ved for eksempel drivjagt er et sigte med lav forstørrelse med stort synsfelt at foretrække. Brug illustrationen her til at guide dig til at vælge dit sigte.‌

Zoom faktor

Kikkerten har enten fast eller variabel forstørrelse. Sidstnævnte variant giver dig større fleksibilitet. Kikkertens zoomfaktor beskriver optikkens forstørrelsesområde. Jo højere tal, jo større forstørrelsesområde. Dagens kikkerter har som regel en faktor, altså forstørrelsesområde, på enten 6x (f.eks. 2-12 x 50) eller 8x (f.eks. 2-16 x 50), hvilket i begge tilfælde giver dig et godt visuelt hjælpemiddel i langt de fleste af jagtsituationer.

Alternativet er en fast forstørrelse. Det betyder, at du ikke har mulighed for at ændre graden af ​​forstørrelse i kikkerten. Disse varianter af kikkerter er dog få og langt imellem i dag, da billedkvaliteten i variable sigter er forbedret, og det faktum, at zoomfunktionen muliggør et mere fleksibelt, bredere anvendelsesområde.

Sigte

Sigte er et fællesnavn for forskellige slags visuelle hjælpemidler til at sigte mod målet. Du ser både mål og krydset tydeligt i kikkerten. Der er forskellige varianter af kors. De mest almindelige er et trådkors, en streg, en prik eller en cirkel – og ikke sjældent en kombination af disse. Der er både ikke-oplyste og oplystetrådkors. Tjek gerne 4A-IF trådkorset fra Swarovski Optik, hvor du kan skifte mellem to forskellige trådkors.

Medforstørrende eller ikke-medforstørrende?

Valget af sigtekryds er ekstremt vigtigt. Tag dig god tid og gør dig fortrolig med forskellige sigteanordninger. Vælg en kikkert, der passer til din hovedjagt, og som du føler dig tryg ved at bruge. Swarovski Optik har ikke mindre end 18 forskellige riffelkikkerter på programmet. Et vigtigt valg er, om du ønsker et medforstørrende eller ikke-medforstørrende sigtemiddel. Det vil sige, hvis du vil have trådkorset til at forstørre, mens du zoomer ind på billedet eller blot beholder samme størrelse uanset forstørrelse. Nogle kan lide den klarhed af sigtet, som medforstørrelses af sigtemiddel bringer, mens andre finder det et distraherende element i billedet og foretrækker et uændret og mere diskret sigtemiddel.‌

Oplyste mål

Riffelkikkerter kan have integreret lysteknologi, der belyser forskellige dele af sigtet. Oplyst sigte gør målet tydeligere med større kontrast, hvilket bidrager til en sikrere dømmekraft, når skuddet skal tages. Lysteknologien kan tilpasses efter behov i form af nat- og dagtilstand, lysstyrkejustering, hældningssensor – og så videre. Alle kikkerter i Swarovski Optiks nuværende sortiment har et oplyst sigtemiddel.

I kikkerter fra Swarovski Optik betyder "i" i produktnavnet, at trådkorset er oplyst (hvilket er tilfældet for et overvældende flertal af producentens kikkerter, de sidste mange år.)

Justering af sigtemiddel

Når man sigter med en riffelkikkert, skal to faktorer matche: sigtepunkt og anslagspunkt. Målet må ikke forskydes af ydre kræfter som rekyl – det vil i så fald betyde ukontrollerbare skud.‌

For at indskyde våbnet skal det være muligt at flytte og justere sigtekikkerten. Sigtepunktet er den del af objektet, du sigter mod.

Justeringsskiver med klikindstillinger bruges til at justere sigtet på kikkerten. Den aktuelle retning vises på tårnet. Hvert klik flytter anslagspunktet 1 cm, når du skyder fra 100 meters afstand.‌

Ballistisk tårn

Langt de fleste kikkertproducenter har ballistiske tårne ​​som ekstraudstyr. Frem for alt får du hjælp til at bevare fokus på målet selv på længere afstande. Hvis du for eksempel skyder en kikkert på 100 meter (sigtepunkt og anslagspunkt er identiske), så kan du hurtigt og nemt justere anslagspunktet på 200, 250 eller 300 meter ved blot at dreje tårnet. Det er naturligvis vigtigt at tilpasse det ballistiske tårn baseret på våben og ammunition, hvilket du kan gøre via for eksempel Swarovski Optiks ballistik-app eller på deres hjemmeside.

Hvis du har beregnet alle ballistiske data og er opmærksom på udfordringerne ved skud på lang afstand, inklusive alle de ydre faktorer, der påvirker ... ja, så er det så simpelt, som det lyder: mål afstanden, juster det ballistiske tårn, hold fokus på målet - og tag et velafbalanceret skud.

Parallaxe

Parallaxe er den fejl, der opstår, hvis du skyder uden at se på midten af ​​kikkerten med mere end 12x forstørrelse. Øjet er ikke placeret direkte bag synet, men er uden for den såkaldte optiske akse, fx ved at kigge skråt ind i okularet. Dette resulterer i et skift mellem dit mål og sigtekornet og du oplever et dobbeltbillede, som kan gøre objektet uklart. Swarovski Optiks riffelsigter har drejeknapper til jævn parallaksejustering på alle kikkert med mere end 12x forstørrelse, så kikkertens sigtemiddel har den korrekte position på forskellige afstande.

Vil du vide mere om optik til langdistanceskydning? Velkommen til din nærmeste Jaktia butik, og vi vil besvare alle tænkelige spørgsmål om kikkerter som riffelkikkerter.

Relaterede reportager