Reportage

Optikskole med SWAROVSKI OPTIK: Vælg en kikkert med de rigtige funktioner til din jagt

Jagt

Vores syn er begrænset, når det kommer til at finde og identificere vildt. Heldigvis findes der en bred vifte af jagtoptikker, såsom kikkerter, til at forstærke vores synsindtryk – og øge chancerne for succesfuld jagt. Et konstant voksende produktsortiment gør det dog svært at få overblik. Hvad skal du overveje for at vælge den rigtige kikkert og bruge dem på den bedste måde?

En kikkert af god kvalitet er en del af standardudstyret for nutidens jæger. Det hjælper jægere med at se vildt på afstand og udtænke en strategi for at gribe det an på den bedste måde. Mange vælger en kikkert med en fast forstørrelse på 8x eller 10x.

‌Se i kikkerten og ikke i sigtet.

‌En håndkikkert giver dig et større synsfelt og bedre dybdeopfattelse. Dette giver dig mulighed for at se vildtet hurtigt og tydeligt, så du kan træffe korrekte beslutninger og præstere bedre på jagten. Og mindst lige så vigtigt er sikkerhedsaspektet: du undgår at se rundt med et ladt våben for at spejde et område eller se nærmere på noget længere væk i horisonten.

Grundlæggende indstillinger

For virkelig at få glæde af kikkertens ydeevne er det vigtigt at tilpasse den til dig. Du skal foretage disse to grundlæggende indstillinger:‌

Øjenaflastning: individuel justering af afstanden mellem pupillen (eller brillerne) og kikkertens okularlinse. Det gør du for at få et rent billede uden sorte felter. På de fleste håndkikkerter og på alle kikkerter fra Swarovski Optik kan du nemt justere afstanden ved at skrue øjenkopperne tættest på øjnene.

Dioptrijustering: justering af kikkerten, hvis du har en synsfejl på højre eller venstre øje. Sikrer at begge øjne får samme synsstyrke. Dette giver dig skarpe, detaljerede billeder i alle situationer. Med briller på er dioptrien normalt neutral.‌

Afstand og vinkelberegning

Integreret afstandsmåler er blevet en mere og mere almindelig funktion i premium kikkerter. Det letter afstandsvurdering, især i ukendt og/eller vanskeligt terræn, og muliggør nøjagtig måling af afstanden til vildtet. Baseret på denne måling vælger du det korrekte anslagspunkt og indstiller det ballistiske trån i den rigtige afstand for at afgive et præcist skud.

Mange moderne afstandsmålere kan også måle vinklen til vildtet. Dette gør det muligt for sigtet at identificere hældningsvinklen, der kan bruges til at bestemme den ballistisk relaterede afstand til byttet og dermed justere ballistikken. Vinklen øger eller mindsker den effekt, som tyngdekraften har på kuglens ballistiske bane. Med andre ord: afstand og vinkelmåling hjælper dig med at indstille den rigtige afstand til spillet udefra, uanset om du skal affyre skuddet opad eller nedad. Selv værdier som temperatur, lufttryk og højde påvirker ballistikken og bør kunne justeres i et godt håndholdt kikkert med afstandsmåler, for at give den korrekte skydeafstand.

Hjælp med at finde nedlagt vildt

Kompas og sporingsassistance er to andre integrerede og værdsatte funktioner i håndholdte kikkerter med afstandsmålere fra Swarovski Optik. Sidstnævnte er et smart hjælpemiddel, der ud fra information om, hvor du affyrede dit sidste skud, viser vejen til det nedlagte vilt. En yderst værdifuld funktion i ukendt og vanskeligt terræn.

Hvilken kikkert passer til dig?

Der er en perfekt ledsager til enhver type jagt. Tag dig tid til at se nærmere på ydeevnen og funktionerne, så du vælger den rigtige kikkert og får de bedste forudsætninger for fremtidige jagter.

Ved højlys dag

Til krævende jagter i dagslys i bjergmiljø er det bedst at vælge en lille, let og handy kikkert - for eksempel 8 eller 10 x 32, 8 eller 10 x 30 og 8 eller 10 x 25.

Jagt i skumringen

Til natjagt, når det er mørkt, er det vigtigt med lysstærk optik. En kikkert med ydeevnen 8x56 er god "natoptik". Et alternativ er en 8x42 kikkert – et alsidigt hjælpemiddel takket være dets store synsfelt samt tilstrækkelig forstørrelse og tusmørkeydelse.‌

Detaljerne, der gør en forskel

Man siger ofte, at man ikke kan sætte en pris på kvalitet. Det gælder i højeste grad for den håndholdte kikkert. En god kikkert gør din jagt både nemmere og mere sikker. Og det øger din nøjagtighed ved at give dig mulighed for at se vildtet klart og detaljeret – også når der er dårlige lysforhold.‌

Ergonomi og brugervenlighed er også noget, du bør kigge nærmere på, når du skal vælge kikkert. Jo enklere og mere intuitiv håndtering kikkerten tilbyder, jo mere kan du koncentrere dig om det mest essentielle: at opdage, følge og omhyggeligt nærme dig vildtet, indtil den perfekte position viser sig.

Relaterede reportager