Mange tusinde jægere færdes med jagtvåben på kryds og tværs i Danmark. Jagtsæsonen er lige startet og vi kigger nærmere på hvilke regler – skrevne og uskrevne – der gælder når man opbevarer og transporterer våben.
Til forskel fra visse andre lande, er det i Danmark ikke en rettighed at eje våben. Kun hvis du har en god grund til det, kan du få tilladelse. En af disse grunde er, at våbnet anvendes til jagt, og at man er i besiddelse af et gyldigt jagttegn, samt evt. våbentilladelse hvis det drejer sig om rifler. Ejer man våben er der en række love og regler der skal overholdes. Bl.a. for at sikre at våbnene ikke ender i de forkerte hænder.
En indbrudstyv behøver bare nogle få sekunder for at åbne en bil og stjæle et våben. Opbevar derfor altid våbnet så det ikke er synligt udefra og skil det gerne ad, så det ikke er funktionsdygtigt.
Tag aldrig chancer!
Tusindvis af jægere transporterer våben til og fra jagt i deres bil, de fleste kender reglerne, og tager ingen chancer, men hvad gælder egentligt hvis man holder ind hos bageren og køber rundstykker eller rejser med færge og bliver nød til at forlade bilen?
I hjemmet er det meget håndgribeligt hvordan våben skal opbevare. Her gælder det nemlig at opbevaringen skal ske i et støbt boksrum med et sikringsniveau, der svarer til en godkendelse i mindst EN 1143-1 grade 1, eller i et sikringsskab – det som vi normalt kalder et våbenskab - der er godkendt i mindst EN 1143-1 grade 1 eller et tilsvarende sikringsniveau. Derudover gælder det at sikringsskabe med en vægt under 1.000 kg skal være forsvarligt fastboltet til gulv, væg eller lignende.
Reglerne for transport er dog ikke lige så klare, men hensigten er dog relativt klar. Loven siger at skydevåben skal transporteres forsvarligt, f.eks. under konstant tilsyn eller tildækket i aflåst transportmiddel eller på tilsvarende betryggende måde. Det er altså ikke præcist defineret hvad man skal gøre. Hensigten er dog klar – skydevåben må ikke transporteres så de kan falde i de forkerte hænder.
Derudover gælder det ved transport af skydevåben, at de kun må transporteres i forbindelse med køb, salg, reparation og andre lignende anerkendelsesværdige formål uden for de områder, hvor de lovligt kan anvendes. Når skydevåben medbringes uden for områder, hvor de lovligt kan anvendes, skal skydevåbnene være indpakkede i lukket etui eller lignende og må ikke indeholde ammunition.
Vejer våbenskabet under 1000 kg – hvad de fleste af naturlige årsager gør – skal det boltes fast i bygningen.
Et adskilt våben er en ekstra sikkerhed!
Under transport kan man med fordel adskille våbnet, og opbevare en vital våbendel separat. Derved er våbnet ikke brugbart for eventuelle tyve. For rifler er den vitale del bundstykke, da det jo ikke lader sig gøre hverken at lade eller affyre riflen uden dette. For haglgeværer vil det i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at aftage forskæftet og tage aftræk – selvfølgelig uden patroner eller med klikpatroner i kamrene - da spændemekanismen sidder i forskæftet. Uden forskæfte kan det affyrede våben altså ikke genlades.
Vitale våbendele
På skydebanen
Alle som har besøgt en skydebane ved at de fleste gladelig stiller sine våben i de tilstedeværende våbenholdere. Det er helt i orden, blot gælder det stadig at våbnet skal være under opsyn. Man må altså ikke helt forlade sit våben ude opsyn.
Retten til at eje våben
Får man et eller flere våben stjålet, tager politiet det seriøst, og undersøger om alt har været opbevaret efter forskrifterne. Har det ikke det, kan man blive frakendt retten til at erhverve jagttegni en periode.
Grundregler for opbevaring af våben under transport
Rifler med bundstykke: Bundstykket udtages og opbevares separat.
Haglvåben med aftageligt forskæfte: Forskæftet afmonteres og opbevares separat. Der tages aftræk uden ammunition i kamrene – evt. med klikpatroner – hvorved våbnet bliver ubrugbart.