Det er en spændende tid for mange jægere, når bukkejagten begynder. Det markerer starten på en ny jagtsæson. Rasmus Liljeblad fra Jaktia Pro Team giver nogle konkrete råd til at komme tætter på bukken. Han har selv sigtet sig ind på en speciel buk...
Hos Jaktia er bukkejagten noget særligt. Bukkejagten er på mange måder en behagelig og social jagt. Især fordi det ofte er lunt og behageligt i skov og mark, når den starter den 16.maj. Netop af den grund er det vigtigt at tænke på påklædningen, mener Rasmus Liljeblad.
Tøj i flere lag
Da bukkejagt ofte også udføres som pyrschjagt, bør man vælge tøjmaterialer, der laver så lidt støj som muligt. Og vælg heller ikke for varmt tøj.
"Det er sjældent rigtigt koldt under bukkejagten, så sats på flere tynde lag, der gør det muligt nemt at regulere kropsvarmen ved at tage tøj på eller af," siger Rasmus.
"Kamuflage er heller ikke en ulempe. Rådyret ser bevægelser meget nemt. Så med kamuflagemønstrede klæder mindsker du risikoen for at blive opdaget da kamuflage gør dine bevægelser mere diffuse, når du nærmer dig vildtet."
Beskyttelse mod fugt og myg
Det er også en god idé at tænke på, hvad man har på fødderne. Vandtætte støvler eller gummistøvler foretrækkes, understreger Rasmus.
"Der er ofte en del morgendug i maj-juli, og det er ikke sjældent, at man går i lidt højere græs og korn. Og det er ikke særlig sjovt at gå rundt og have våde fødder."
En anden irriterende faktor er vedholdende myg. Så det er smart at pakke myggespray eller Thermacell (bærbart myggemiddel) - hvad man end foretrækker for at undgå at blive ædt af myggene.
Sats på en god kikkert
Som altid, når det drejer sig om hjortejagt, er det vigtigt at holde øje med vinden for at undgå, at rådyrene får færten af dig.
"Enten går du efter fornemmelsen, eller også bruger du hjælpemidler, såsom for eksempel pulverflaske til at bestemme vindretningen. Ved at puste lidt pulver ud kan du hurtigt se, hvilken retning vinden blæser fra."
Et andet uundværligt hjælpemiddel er kikkerten, mener Rasmus. Både for at se ordentligt, hvilken buk du kigger på, og fordi kikkerten er mere handy og sikrere end at kigge gennem kikkertsigtet på geværet.
"Du kan købe en praktisk og fuldt brugbar kikkert til 3.000-4.000 kroner. Den mest almindelige optik er 8 x 42 og 10 x 42. Hvilken forstørrelse man ønsker, er lidt af en smagssag. Med 10 x 42 ser du lidt flere detaljer, men til gengæld kan du få et lidt rystende billede, fordi den er følsom over for urolige hænder."
På lok under brunstjagt i udlandet.
Mange bruger lokkepiber med stor succes. Der findes alt fra enkle gummipiber, som du klemmer på, til membranpiber, som du blæser i med munden. Begge varianter er nemme at bruge til at frembringe lyde, der efterligner rådyrets kontakt-, ængstelses- og stresslyde.
"Brunsten er næsten forbi, når bukkejagten begynder, men bemærkelsesværdigt ofte kan man stadig trigge og tiltrække rådyrene med disse lokkelyde."
Bedste tidspunkt for jagten?
Daggry eller skumring - alle har deres præferencer, når det kommer til tidspunktet på dagen for bukkejagt. Rasmus foretrækker at jage om morgenen.
"Det er dejligt at starte i mørke og gå mod lyset for så at kunne jage mange timer i dagslys," siger han og fortsætter:
"– Og man skal heller ikke undervurdere formiddagen. Hvis brunsten er ovre, er rådyrene typisk trætte og foretrækker at ligge inde i skoven og hvile.
Men det er bemærkelsesværdigt, hvor ofte de kommer ud igen om formiddagen og nogle gange midt på dagen. Hvis du har mulighed for det - tag hjem og spis morgenmad tidligt om morgenen og vend tilbage lidt senere, så er de måske kommet ud på marken eller lysningen.
En anden fordel ved morgenjagt og dagslys er, hvis der opstår behov for eftersøgning. Det er meget nemmere at finde den sårede buk i dagslys end under pandelampens skær.
Hvordan ser dine planer ud for bukkejagten?
– Jeg vil være ude enten på mine egne områder eller tage til en bekendt og jage.
Da vi taler med Rasmus Liljeblad, er der cirka en måned til premieren på bukkejagten. Han er virkelig spændt.