Nyjæger

Haglskydeprøven

Jagt

For at kunne gå på jagt med haglgevær, skal man først bestå en haglskydeprøve. Prøverne afholdes på mange af landets større skydebaner, og man tilmelder sig online på MitJagttegn.dk. Der er en hel masse formaliteter man skal huske inden prøven – og erfaringsmæssigt er der mange der glemmer et eller andet. Derfor har Miljøstyrelsen lavet en huskeliste, som du finder HER.

 

Vejen til haglskydeprøven

Forud for haglskydeprøve skal man have bestået jagtprøven, der giver tilladelse til at eje og anvende et haglgevær på skydebanerne – ikke på jagt. Systemet er konstrueret således, fordi det giver dig mulighed for at købe dit eget haglgevær og øve dig med det. Sådan opnår du de færdigheder der skal til for at bestå haglskydeprøven.

 

Når man skal lære at skyde med haglgevær, er det vigtigt at det gevær man anvender passer til højde og drøjde, og det er derfor ret afgørende at det er dit eget gevær – eller i hvert fald et gevær der passer – du træner med forud for prøven. I din Jaktia-butik kan du få hjælp til at finde det rigtige gevær og få det tilpasset, så det passer til lige netop dig.

 

Inden man eventuelt får rettet geværskæftet til så det passer, kan det dog anbefales at man tørtræner eller træner rigtigt med geværet. På den måde opnår man at man kaster geværet ens til kinden hver gang. Kun sådan kan man se hvordan geværet passer, og hvad der eventuelt skal rettes til.

 

Haglskydeprøven

Haglskydeprøven er en skydeprøve, hvor du dog også skal demonstrere, at du kan håndtere haglvåbnet forsvarligt. Først og fremmest er hensigten, at du får vist at du har så god en træfsikkerhed med haglgeværet, at du med rimelighed kan få lov at skyde på levende vildt.

 

Da man – på rigtig jagt – som udgangspunkt siger at man skal nedlægge minimum et stykke vildt pr. 3 afgivne skud, har man vurderet at det til haglskydeprøven også vil være rimeligt at den nye jæger skal kunne ramme hver tredje lerdue. Dette niveau vil langt de fleste, med lidt instruktion, kunne træne sig op til ved at tage på skydebanen 5-6 gange og afgive 5-600 skud i alt. Lerduerne er typisk nemmere at ramme end levende vildt, da lerduens bane er langt mere forudsigelig.

 

Til haglskydeprøven skal der skydes hhv. bagduer, højre- og venstreduer. Dvs. lerduer der flyver væk fra skytten og lerduer der flyver på tværs foran skytten. Den fjerde type lerdue der er på den almindelige jagtskydebane – spidsduen, som flyver hen over skytten – har man valgt ikke at tage med i haglskydeprøven, da den ikke har så stor jagtlig relevans.

 

Man skal ramme minimum 6 lerduer for at bestå - 2 af hver slags. Til det har man i alt 18 forsøg, 6 lerduer på hver post. Ligeledes må der maksimalt anvendes 18 patroner i løbet af prøven. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at man – ligesom til jagtprøven – håndterer våbnet forsvarligt uden at være til fare for sig selv eller andre.

 

Bestået

Består man haglskydeprøven, er man klar til at gå på jagt efter småvildt. Dvs. vildt op til og med råvildtstørrelse. Typisk vil haglbøssejagt dog gælde flyvende vildt, som f.eks. ænder, fasaner og skovsnepper. Ret hurtigt vil man erfare, at jagt er noget helt andet end skydning på en almindelig jagtbane på flugtskydningsbanen. Det kan derfor kun anbefales at man fortsætter træning hvor man slap. I særdeleshed giver sporting-banen, som de fleste større flugtskydningsbaner efterhånden råder over, mulighed for at træne skydning på mål i alle mulige tænkelige retninger.

 

Jo mere du træner på skydebanen, des større sandsynlighed er der for at du kan bestå en haglskydeprøve er der – og når du skyder godt bliver du samtidig en meget mere effektiv jæger, der kan udnytte de chancer der kommer på jagterne.

Relaterede reportager