Nyjæger

Riffelprøven

Jagt

For at du må gå på riffeljagt, skal du først bestå riffelprøven. Før du kan gå op til riffelprøven, skal du have bestået både jagtprøven og haglskydeprøven. Derudover skal du have enten en bæretilladelse eller en våbentilladelse til den riffel du ønsker at bruge på prøven og på jagt efterfølgende.

 

Til riffelprøven skal du demonstrere at du kan håndtere og anvende riflen sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Derudover skal du kunne placere minimum 5 ud af 6 skud indenfor træfområdet på en bukkeskive.

 

Før riffelprøven

Inden du møder op til riffelprøven, er det vigtigt at du har indskudt riflen med den ammunition du har tænkt dig at anvende til prøven. At riflen er indskudt betyder at det sted trådkorset hviler på også er det sted som kuglen rammer. Forskellige typer ammunition har ikke nødvendigvis det samme træfbillede i din riffel. Det er derfor vigtigt at man indskyder riflen hver gang man skifter ammunition.

 

Kulvapen

 

Forud for riffelprøven vil det også være en god idé at træne med riflen, for at opnå en vis rutine i såvel håndtering, som skydning. Derudover er det også vigtigt at gøre sig erfaringer med, hvordan man handler hvis uheldet er ude og man har en klikker – en patron der ikke går af – eller lignende uheld. Har man prøvet det før, vil man også kunne håndtere situationen rigtigt og roligt til prøven.

Til selve riffelprøven

Sikkerheden til selve riffelprøven består i, at man transporterer riflen med åben eller udtaget lås, og pipen peger enten op eller ned. Før man lader riflen ser man gennem løbet og efterser kammeret. Derved sikrer man at der ikke sidder fremmedlegemer der kan resultere i en løbssprængning. Skifter man under prøven skydestilling, skal dette også foregå med åben lås.

 

Til riffelprøven må du selv bestemme skydestillingen – dvs. om du vil skyde stående, knælende, siddende eller liggende. Derudover må du anvende forskellige typer anlæg til riflen – så længe det er jagtrelevant. Det betyder at du f.eks. må anvende en rygsæk, som du kan medbringe på jagt, som du hviler riflen ovenpå. Du må også anvende støtteben monteret på riflen – de såkaldte bi-pods.

 

Kulprov

Har du funktionsfejl på dit våben under prøven, skal du selv være i stand til at afhjælpe dem. Derfor er træningen op til prøven vigtig – du er nød til at kende dit våben.

 

Efter du har skudt dine 6 skud – som selvfølgelig alle samme var træffere – skal du lade låsen være åben, eller udtage den, og efterse kammer og løb.

 

 

 

Relaterede reportager